Sport, sport, sport och ännu mera sport

Välkommen till denna sajt, här kommer vi ha ett fokus på just sport.. och ännu mera sport. Den mest populära sporten fotboll spelas över hela världen och så även i Sverige och andra länder i norden. Förr var det i princip bandy och ishockey under vintrarna och fotboll på somrarna som gällde. Kanske lite skidåkning om det fanns tillräckligt med snö. De andra sporterna kom lite i skymundan fastän vi i Sverige hävdade oss bra. Som friidrott, simning, kanot, orientering och handboll exempelvis. Sverige blev sedan en toppnation i tennis tack vare Björn Borg och Jan-Ove Waldner i pingis.

Björn BorgVi får heller inte glömma golfen med damerna Annika Sörenstam, Helen Alfredsson och herrarnas storspelare Jesper Parnevik och numera OS-tvåan Henrik Stenson. Samt curling som alltid varit stort i Sverige och som kunnat mäta sig med de omöjliga kanadensarna. Handboll får vi ej förglömma där svenskarna vunnit VM och EM fyra gånger samt blivit silvermedaljörer i OS fyra gånger. När innebandy blev en stor internationell sport hade den fått stor uppmärksamhet medialt och sporten fick snabbt en stor spridning, mycket tack vare svenska insatser. Sverige har tagit guldet i världsmästerskapen åtta gånger av elva möjliga, Finland tog de andra tre.

Nyare och udda sporter finns även de i Sverige

Om vi tittar på racketsporter så blev squash mycket poppis även om vi aldrig haft några världsstjärnor. Numera tycks padeltennis vara på stor frammarsch och nya banor byggs hela tiden. Det är en slags kombination av tennis och squash där man alltid spelar dubbel, det vill säga två spelare i varje team, singelspel förekommer som regel inte. Volleyboll har aldrig varit en stor sport i landet men när det gäller beachvolley så har intresset ökat. Inte heller basket har fått jättestort genomslag i Sverige men många spelar just basket på sin fritid samt på gator och torg.

Fler sporter som kommit till Sverige

Förr visste inte många vad amerikansk fotboll var. Men idag finns det nationella ligor och kommunerna har fått iordningställa spelplaner. Även baseboll börjar sprida sig lite varstans på många orter. Frisbee och frisbeegolf är en kul sport som fått fler och fler utövare. Banor anordnas i parker och i lite glesare skogsområden. Av inomhusaktiviteter har bowling länge haft ett stort inflytande på folk men har nu fått konkurrens av biljard och dart som numera är godkända av Riksidrottsförbundet. Klättring och parkour samlar massor med unga utövare som gillar spänning, gymnastik och att tävla och träna idrott individuellt är också populärt.

Sport och idrott är en folkrörelse

Så vad ni än gör, se till att skaffa er en sport eller idrott som ni trivs med. Det finns idag massor med olika sporter att välja på, föreningar och klubbar tar emot dig med öppna armar. Ut och rör dig, spela golf eller annat, eller så kan du promenera, jogga eller cykla. Vi har verkligen goda möjligheter att idrotta i Sverige jämfört med andra länder, ta vara på de chanserna. Om du inte gillar snö och kyla eller att skida under vintern så kan du alltid krypa in i ett gym och köra lite maskiner. Att röra på sig är viktigt för ditt välbefinnande.