Spännande vintersporter i Sverige

Sverige är ju som de flesta vet ett land som dras med långa, kalla vintrar. Även om hela landet får kallt väder med temperaturer under noll grader är det framförallt i de mittersta och nordligaste delarna av landet som vinterlandskapet lever upp till bilden av den skandinaviska vintern. Med snötäckta trädtoppar, metervis med snö på marken och i de allra nordligaste delarna, ett mörker som aldrig tycks försvinna kan klimatet i Sverige kännas ogästvänligt under vinterhalvåret. Även om den bitande kylan och de stora snömängderna kanske får en att vilja stanna inomhus finns det dock en hel del spännande sporter att testa på i vinterlandskapet.

I de mellersta delarna av Sverige hittar man till exempel semesterorterna Sälen, Idre, Åre och Storlien där alla typer av vinterfantaster samlas för att åka skidor, snowboard och för att njuta av den vackra naturen. Dessa skidorter drar till sig såväl proffsåkare som nybörjare och barnfamiljer. I de allra nordligaste delarna av landet hittar man skidorterna Björkliden och Riksgränsen där besökare kan njuta av fantastiska vyer medan de sportar. Tack vare att orterna ligger så långt norrut fortsätter vintersäsongen ända in i Maj. Då är dagarna långa och ljusa och man åker i backarna ända in på natten.

Skidåkning

Sverige är som tidigare nämnt en fantastisk destination för skidåkning som lockar till sig åkare från hela världen. I de välpistade skidsystemen kan man testa på att åka alpin skidåkning, telemark, eller varför inte prova på lite längdåkning och njuta av den vackra naturen. När man pratar om längdåkning ska man inte glömma bort världens största skidlopp på längdskidor, Vasaloppet, som arrangeras i mars varje år mellan Sälen och Mora. Alla över 17 år är välkomna att delta i loppet som tar åkarna genom fantastiska delar av Sveriges vinterlandskap. För att klara av att genomföra loppet krävs hård träning och mycket förberedelser.

Snowboard

SnowboardSnowboardåkningens popularitet har under de senaste åren växt i popularitet i Sverige. I de svenska skidorterna är snowboardåkare som snabbt åker förbi i backarna numera en vanlig syn. Anlagda parker med hopp, pipelines, räcken och bänkar där snowboardåkare kan göra olika konster och tricks finns i de flesta stora skidorter i Sverige idag. Snowboardåkning är även perfekt lämpat för åkning i offpisten, det vill säga djupsnön utanför de pistade backarna, då brädans bredd gör det enklare för åkaren att svänga i djupsnön än vad det exempelvis är att åka skidor i djupsnön. Sveriges bästa offpiståkning sägs gå att hitta i skidorten Åre.

Hundspann

I de svenska fjällen kan man uppleva det praktfulla vinterlandskapet genom att glida fram i snön bakom ett hundspann. Att åka på en hundspannstur innebär en enastående upplevelse där man kommer så nära naturen som det bara går. Som passagerare på hundspannet sitter man i slädar beklädda i sköna pälsar så att man inte ska frysa. Känslan av att glida fram genom snölandskapen bakom hundar som spritter i benen av lyckan att få vara ute och röra på sig är så unik att den knappt går att beskriva. Letar man efter nytt sätt att uppleva Sveriges vinterlandskap borde hundspann definitivt vara näst i tur.