Hälsotips som du kan lära dig från skandinaver

Man brukar ofta säga att skandinaver är de lyckligaste i världen. De skandinaviska länderna har dessutom en livslängd på runt 82 år, vilket är en relativt hög ålder. Dessutom är skandinaver världsledande när det kommer till kultur, vare sig det gäller kulinarisk sådan, design eller nöje. Detta bådar givetvis på ett lyckligt, hälsosamt leverne. Med ett högt BNP per capita, lågt antal arbetslösa och en allmänt glad befolkning finns det mycket för övriga länder att lära från de skandinaviska länderna.

När man talar om Skandinavien använder man ofta begreppen ”hygge” och ”lagom”, två ord som beskriver den livsglädje och känslan av att vara tillfreds som många nordbor upplever. Detta kan bero på flertalet anledningar. Natur och utomhusliv är två av dessa. Att gå långa promenader i den svenska vildmarken eller längdskidåkning i de norska bergen bidrar till njutbar fysisk aktivitet och frisk luft. Flera studier visar även på att den som utövar utomhussport är mer benägna att hålla en konsekvent rutin.

Fysisk aktivitet- på det skandinaviska viset

Fysisk aktivitet- på det skandinaviska viset

Enligt färsk forskning resulterar utomhusaktivitet i högre kaloriförbränning. Jämfört med på löpband så ökar automatiskt kalorierna med 10 %, på grund av faktorer som vindmotstånd. Många skandinaver väljer naturligt att promenera eller ta cykeln till jobbet. Detta är inte bara bättre för hälsan, utan även för miljön och stadsbilden. Enligt ACEA (European Automobile Manufacturers Association) ligger samtliga skandinaviska länder under det Europeiska genomsnittsmängden bilar per 1 000 invånare, det vill säga under 573 bilar per 1 000 invånare. Vilket är väldigt bra ur en miljöaspekt!

Njutning

Att njuta av det fina i livet är även det en egenskap som många skandinaver besitter, som resulterar i en lycklig befolkning. Svenskar dricker mest kaffe per person i världen, följt av Finland, på grund av traditionen med daglig fika: en paus att sitta ner, njuta av en varm dryck och ofta en söt konditorivara exempelvis en kanelbulle. Fika är ett utmärkt exempel på en balanserad, skandinavisk livsfilosofi. En undersökning av företagsledare i 36 länder fann att svenskarna, följt av danska och finska, var minst stressade i världen.

Den skandinaviska dieten

En studie visade att en ”nordisk diet” av fullkornsprodukter i form knäckebröd och fisk flera gånger i veckan, rotgrönsaker, bär och uppoffring av söta livsmedel, sänker kolesterolet. Att däremot unna sig då och då är även det en del av mentaliteten. Här kommer fenomenet lördagsgodis in. Att äta vad du vill utan dåligt samvete och i mindre mängder är nyckeln. Andelen överviktiga vuxna i Sverige ligger runt 14 % jämfört med Storbritanniens 27 % så Sverige har jämförelsevis en bra procent.

Bli lycklig som en skandinav

Det är ett faktum att den skandinaviska befolkningen är mycket lyckligare än resten. I en OECD World Happiness Rapport utnämnde Danmark som nummer 1 på sin lista över världens lyckligaste folk, följt av Island på tredje plats, och sedan Norge och Finland. Ökad produktivitet resulterar i en möjlighet till längre reglerade semestrar. Den lediga tiden regeringen tillåter sina medborgare är absurd utifrån amerikansk standard. Skandinaver är dessutom mindre benägna att dricka under veckodagarna. Långa jobbtimmar korrelerar alltså inte med välbefinnande om man frågar en nordbo.