Fotboll i Sverige

Fotboll är Sveriges största och mest populära sport med över 240 000 licensierade spelare varav ungefär 66 000 är kvinnliga och 184 000 män. 240 000 av spelarna i Sverige är ungdomar och det finns över 8 500 lag som spelar på de 7 900 fotbollsplaner runtom i landet. Sedan i slutet av 1800-talet har svenskarna spelat fotboll och sporten har vuxit sig till att bli en utav de mest folkkära idrotterna i landet. 1904 grundades Svenska fotbollsförbundet och sedan dess har vi deltagit i flera mästerskap internationellt.

År 1958 kom Sveriges manliga landskap tvåa i VM efter Brasilien. Sverige må vara ett litet land med få invånare, men har trots detta vunnit flertalet mästerskap på både herr- och damsidan. I den nationella kuppen Swedish Cup spelar 30 olika lag från Allsvenskan och Superettan samt 68 lag från lägre divisioner. År 2003 vann svenska damlandslaget silver världsmästerskapet i fotboll, och kom så sent som år 2015 trea i VM. Sverige har även bidragit med stora namn inom sporten som Henke Larsson, Pia Sundhage, Lotta Schelin och Zlatan Ibrahimovic.

Mästerskap

FotbollDen nationella turneringen, Allsvenskan, startades år 1924. Sedan första matchen har Allsvenskan spelats årligen, utan avbrott. Svenska herrlandslaget har haft upp och nedgångar. Lagets största framgångar är bland annat OS-guldet i London 1948, VM-silvret på hemmaplan 1958 samt VM-bronsen 1950. I år, 2018, lyckades landslaget kvala in i världsmästerskapet och spelar sin första match mot Sydkorea den 18 juni. Senaste fotbollsmedaljen var 2016 när svenska damerna fick silver i OS i Brasilien. Innan dess har damlandslaget tagit emot en bronsmedalj i Europa Mästerskapet 2013.

Fotboll i Sverige

Som tidigare nämnt är sporten en stor hobbysport med 3 200 aktiva klubbar. 2011 mätte man att fotboll var den, publikmässigt, största arenaidrotten i landet. Svenska Fotbollförbundet (SvFF) är den största specialidrottsförbundet och organisationen som arbetar med att administrera den organiserade formen av idrotten i landet. SvFF har även som uppgift att företräda sporten utanför Sverige. Sverige har även en stor supporterkultur kring fotbollen. Bland annat rådde enorma protester 2007 när diskussioner pågick om sammanslagning mellan Örgryte IS, GAIS och BK Häcken. Förslaget lades ner.

Svenska spelare

Sverige har även försett den internationella fotbollsvärlden med talanger. Störst är Zlatan Ibrahimovic som bland annat spelat i franska Paris Saint Germain och A.C. Milan. 2009 slöt Ibrahimovic en deal som gjorde honom till en av de bäst betalda spelarna idag. Enligt Dagens Nyheter är Zlatan den näst största svenska idrottsmannen efter Björn Borg. Lotta Schelin är en av Sverige främsta kvinnliga spelare som bland annat spelat i Lyon där hon gjort flest mål i hela klubbens historia med 225 mål. Schelin tog emot Diamantbollen fyra gånger mellan 2011-2014.

Zlatan Ibrahimovic

Sveriges fotbollsstöd

Sverige är ett litet land både geografiskt och till befolkningen, men är trots detta ett stort, respekterat land i fotbollsvärlden. Idag satsar man hårt på nya talanger och stödet bland Sveriges invånare är enormt. 2015 vann svenska U21-laget guld i Europa Mästerskapet och möttes av en enorm publik på Sergels torg i Stockholm. Det som utmärker den svenska fotbollsscenen är hur klasstillhörighet inte påverkar framgången. Några av Sveriges allra största spelare har sämre ställt socio-ekonomiskt, men ändå lyckats ta sig, och sitt lag, till enorma framgångar.