Allt du behöver veta om tennis

I följande text får du en sammanfattning om vad sporten tennis innebär, lite mer information om några av utövarna och några av de vanligaste skadorna som förekommer inom sporten.

Om tennis

Sporten tennis är en så kallad racketsport, vilket innebär att de som utövar sporten använder racket. Sporten är från början engelsk och uppkom under 1870-talet och sporten blev snabbt populär. Redan några år senare spelades den första stora turneringen, nämligen första Wimbledon. Cirka tjugo år senare så antogs tennisen till det olympiska programmet och blev en del av de olympiska spelen också.

Tennis kan spelas både utomhus och inomhus och spelarna spelar på en rektangulär bana med ett nät emellan sig. Sporten kan utövas mellan två spelare, så kallad singel eller mellan fyra spelare, så kallad dubbel. Hur spelet fungerar har varierat genom historien, både gällande olika speltekniker samt hur racket har utvecklats med hjälp av bättre material. Exempelvis tillverkas fler och fler racket i grafit snarare än trä som när sporten utvecklades under slutet på 1800-talet. Tennisens regler har inte förändrats särskilt mycket sen slutet av 1800-talet utan de ser ungefär likadana ut. De förändringarna som gjorts har snarare varit för att anpassa sporten efter tv och göra den lättare att tidsbestämma.

Sporten tennis är fortfarande en mycket populär sport. Den är både populär på elitnivå och som motionsform som vem som helst kan spela. Idag spelar över en miljon tennis runt om i världen. Oavsett på vilken nivå sporten utförs så förekommer det mer eller mindre skador vid regelbundet spel. En av de vanligaste skadorna som både drabbar amatörer och professionella är så kallad tennisarmbåge.

Vanliga skador, som exempelvis tennisarmbåge

Eftersom tennis baserar sig på att du ska genomföra en rad liknande och ganska ensidiga rörelser ökar det risken att det uppstår förslitningsskador på kroppen. En av de vanligaste förslitningsskadorna i det här fallet är tennisarmbåge https://idrottsskadespecialisterna.se/behandling/tennisarmbage/ och det är inte bara några få tennisspelare som drabbas.

Oftast drabbar tennisarmbåge personer som passerat 40 år och skadan kan uppstå både genom tennisspel samt en del andra mer eller mindre monotona rörelser. Exempelvis kan skadan också uppstå om du snickrar mycket, vid olika former av kontorsarbete och vid specifika former av måleri.

När det gäller kopplingen mellan sporten tennis och skadan tennisarmbåge så menar experterna att skadan kan uppstå genom att överförda rörelser från racketen sliter på handleden och armbågen. Dock har situationen förbättras genom att racketen har blivit bättre med åren. Det gör att det påverkar kroppen mindre att spela mycket tennis.

De vanligaste symptomen är smärta i underarmens ovansida samt smärta i armbågen.

Några kända tennisspelare

En av världens mest kända tennisspelare just nu är Serena Williams. Hon blev professionell tennisspelare redan som tonåring och har vunnit många matcher både singel- och dubbeltitlar. Hon har verkligen lyckats leva på att spela tennis. Det har förvisso ett gäng andra tennisspelare också gjort, bland annat Björn Borg. Men, det är få som har fått en turnering uppkallad efter sig och liknande som hon har.

Andra kända namn som är dagsaktuella Naomi Osaka, bland många andra.